China Kafir : Tina Kartel Bisnis Jadi Konsorsium Politik

675

[Laporan Utama BD April 2017] — TANTANGAN da’wah umat Islam Indonésia ka hareupna bakal leuwih rongkah tur beurat kusabab musuhna beuki loba jeung leuwih kuat kusabab maranéhna geus nempatan jabatan-jabatan stratégis boh dina dunya ékonomi kitu deui pulitik.

Mimitina mah tina dunya ékonomi, tapi sanggeus maranéhna ngarasa suksés ngawasa ékonomi saterusna maranéhna ngarambah dunya pulitik. Keberhasilan Ahok jadi Gubernur DKI Jakarta ngagantikeun Jokowi geus méré inspirasi ka sakumna urang-urang China kafir pikeun berjuang ngarebut kapamingpinan lokal malahan mun bisa ngarebut kapamingpinan nasional. Maranéhna nargétkeun dina taun 2019 kudu aya urang China jadi calon Présidén atawa Wakil Présidén, mun teu Ahok bisa ogé Hary Tanoe Soedibjo. Malahan Hary Tanoe kiwari geus ngawangun Partai Politik tur ngawasa puluhan Televisi boh TV Nasional, TV local, Radio, Koran, média online jrrd.

Satungtung ieu urang mungkin kungsi ngadéngé anu ngaranna Yayasan Prasetya Mulya. Ngan can loba nu apal yén Kelompok China anu kagabung dina Yayasan Prasetya Mulya, sajatina ngarupakeun konglomerasi ékonomi anu kedokna lembaga nir-laba. Para pengusaha anu ngagabung di jerona sakabéhna non pribumi alias China, anu dikoordinir ku Sofyan Wanandi, anu ayeuna ngajabat salaku Koordinator Staf Khusus Wapres Jusuf Kalla. Anapon konglomerat kelompok Prasetya Mulya téh nyaéta: 1. Sudono Salim alias Liem Soe Liong (Salim Group), 2. Éka Cipta Wijaya (Sinar Mas Group), 3. Prayogo Pangéstu (Barito Pacific), 4. Bob Hasan (Nusamba), 5. Ciputra, 6. Mu’min Ali Gunawan (Panin Group), 7. Trihatman Kusuma Haliman (Agung Podomoro, 8. William Suryajaya (ASTRA), 9. Benyamin Setiawan (Kalbe Farma), 10. Suhargo Gondokusumo (Dharmala Group), 11. Murdaya Po (BERCA GROUP), 12. Mochtar Riadi (Lippo Group), 13. Peter Sondakh (Rajawali), 14. Sukanto Tanoto (RCA), 15. Joko Chandranegara (Mulia Group), 16. The Nin King (Argo Manunggal), 17. Usman Atmajaya (Danamon Group), 18. Syamsul Nursalim (Gajah Tunggal), 19. Husain Joyonegoro (ABC Group), 20. Kartini Mulyadi (Tempo Group), 21. Osbert Lyman (Lyman Group), 22. Sofyan Wanandi (Gemala Group).

Para konglomerat non pribumi ieu dina 1994 kungsi ngalakukeun maneuver politik neken Présidén Soeharto sangkan Aburizal Bakrie teu kapilih deui jadi Ketua Umum Kamar Dagang dan Industri (KADIN).

Gerakan ieu enya-enya sacara politis didorong ku motivasi pikeun ngagusur para pengusaha pribumi tina pucuk pimpinan KADIN. Buktina, Liem Soe Liong jeung Bob Hasan, anu saenyana ogé pengusaha anu digedékeun ku Soeharto, pipilueun neken Soeharto sangkan Aburizal Bakrie disingkirkeun tina kapamingpinan KADIN.

Untung wéh, para pengusaha pribumi anu deukeut jeung Soeharto kawas Sukamdani Sahid Gitosarjono jeung dulur deukeut Soeharto, pengusaha Probosutédjo, sacara solid ngabéla Aburizal Bakrie sangkan tetep mingpin KADIN pikeun kadua kalina.

Bukti nyata séjénna anu ngagambarkeun maneuver Sofyan Wanandi jeung konglomerat kelompok Prasetya Mulya mémang sacara ékslusif boga maksud ngawangun imperium bisnis jeung politik sakaligus, katingali nalika maneuver Wanandi cs gagal nyingkirkeun Bakrie ti KADIN.

Dina jaman réformasi Wanandi ngadegkeun Asosiasi Pengusaha Indonésia (APINDO) anu lamun ditelek-telek, saenyana maénkan peran saperti KADIN. Ngan Wanandi ngaliwatan APINDO leuwih majuangkeun aspirasi pengusaha China tinimbang pengusaha pribumi.

Sofyan Wanandi anu lahir di Sawah Lunto, Sumatra Barat ieu, sajatina lain sakadar pengusaha biasa, tapi ngarupakeun pemain politik anu ngamimitian debutna ti mimiti terlibat dina Kesatuan Aksi Mahasiswa Indonésia (KAMI) ngaganyang Partai Komunis Indonésia (PKI) tur saterusna ngagusur Présidén Soekarno tina tampuk kakuasaan.

Malahan dina taun 1995, para konglomerat kelompok Prasetya Mulya anu dimotori Sofyan Wanandi ieu, geus mimiti wani-wanina nentang himbauan Présidén Soeharto sangkan para konglomerat ieu nyisihkeun kauntunganana pikeun mengentaskan kamiskinan rahayat Indonésia.

Dina pertemuan di Tapos dina taun1995, Soeharto ngadongsok para pangusaha non pribumi pikeun nyumbangkeun kauntunganana sagedé 2,5 persén, anu dina basa kiwari mah saperti skéma CSR.

Anu jelas-jelas nolak skéma Soeharto éta nyaéta Liem Soe Liong, Sofyan Wanandi, jeung William Suryajaya. Alesanana, beban ékonomi para konglomerat geus cukup beurat pikeun nedunan program Sistem Bapak Angkat anu digagas Soeharto. Padahal dina skéma Soeharto ku system Bapak Angkat éta, nyumbang 2,5 persén ibaratna siga zakat mall dina Islam anu proséntasena ogé kabeneran sarua, 2,5 persén.

Ti saprak penolakan para konglomerat Prasetya Mulya anu saterusna dikenal salaku Kelompok Jimbaran kana seruan Soeharto, nya hubungan présidén kadua RI jeung kelompok Jimbaran ieu beuki renggang.

Jadi sigana, lamun dibandungan ti saprak 1991, nalika kelompok ieu ngiluan dina pertemuan di Singapura anu diayakeun ku China’s Overseas, maranéhna kacirina geus sadar yén salian jadi kakuatan ékonomi, maranéhna ti saprak harita ngarupakeun kakuatan pulitik. Nepika teu ngarasa perelu ngagantung deui kana perlindungan politik Soeharto anu geus di ujung tanduk. Maranéhna malahan ngarasa geus mampuh mangaruhan saha-saha anu pantes ngagantikeun Soeharto.

Hartina, maranéhna geus henteu ngarasa sakadar éntitas ékonomi jeung bisnis, tapi geus ngawujud jadi éntitas politik. Samodél konsorsium politik. Kasadaran yén kolompok Jimbaran ieu geus ngawujud salaku kakuatan politik, beuki kuat nalika ieu kolompok miluan deui kana pertemuan China’s Overseas di Hongkong dina taun 1993.

Naon gagasan utama anu mendasari pertemuan nu digelar ku China’s Overseas tadi? Ieu anu nyababkeun muriding bulu punduk. Kusabab dina éta gempungan ngagulirkeun hiji agénda: kumaha ngahijikeun sinergi kakuatan rébuan taipan anu sumebar di mangpirang-pirang belahan dunia, pikeun ngawasa kawasan Asia.

bd

Nalika Indonésia katarajang Krisis Monétér 1997-1998,  nepika rupiah uranga anjlog di kisaran Rp 16 rébu per dolar AS, nya kolompok Jimbaran ieu ngahijrahkeun duit jeung kapitalna ka luar negeri. Nepika memicu percepatan rontokna perékonomian nasional urang. Anu saterusna jadi factor pemicu kejatuhan Soeharto tina tampuk kekuasaan dina Méi 1998.

Jigana, para konglomerat China anu dimotori ku kelompok Prasetya Mulya/Jimbaran ieu, geus nepi kana putusan pikeun ngaganti Soeharto ku pamingpin anu séjén. Waktu harita, ngaliwatan Jénderal Bénny Murdani, Mégawati geus dipersiapkeun pikeun ngagantikeun Soeharto, anu ayeuna dipikawanoh salaku jaman réformasi.

Nya, luyu jeung skéma anu disepakati ngaliwatan pertemuan China’s Overseas di Singapura dina taun 1991 jeung Hongkong dina taun 1994, kelompok Jimbaran geus siap ku skéma anyar nalika ngagabung jeung rézim réformasi Indonésia baru pasca Soeharto. Inti skéma anyar éta nyaéta, kumaha ngawangun sindikasi antara Republik Rakyat China jeung para taipan anu tersebar di Asia-Pasifik jeung Afrika. Malahan di Afrika, China geus hasil ngawasa perékonomian di éta kawasan ngaliwatan skéma Turnkey Project Management.

Turnkey Project Management sajatina ngarupakeun skéma sapakét nyaéta invéstasi kalayanSDM jeung manajemén tingkat tinggi nepika buruh, bahan baku, téknologi jeung pengelolaan manajemén jadi hiji sarat anu dipaksakeun China ka nagara-nagara di Afrika.

Skéma ieu pisan anu keur nyingsieunan kerjasama Indonésia-China. Jeung cilakana, agén-agén anu berusaha ngagolkeun skéma Turnkey Project Management, aya di ring hiji kantor kepresidénan jeung kantor Pemda DKI Jakarta.

Éta sababna Proyék Réklamasi Teluk Jakarta mimiti dihirupkeun deui nalika Jokowi-Ahok kapilih jadi gubernur jeung wakil gubernur DKI Jakarta. Padahal nalika jaman Fauzi Bowo, Réklamasi kungsi dieureunkeun sementara kusabab ayana gugatan.

Harita, Ahok salaku Wagub ditunjuk jadi operator. Tina rencana 17 pulo pengembang anu dibéré nyaéta Aguan Sugianto Kusuma (Agung Sedayu) jeung Trihatma Haliman (Agung Podomoro). Anu ahirna dieureunkeun sementara kusabab ngalanggar undang-undang jeung lingkungan hidup.

Pangdongsok ti Rizal Ramli anu harita masih ngajabat Menko Maritim jeung Susi Pujiastuti, Menteri Perikanan, sangkan Présidén ngeureunkeun proyék Réklamasi ieu, Jokowi malah meredih maranéhna duaan ngéléhan manéh.

Lésot mangsa kiwari ruang gerak Jusuf Kalla dibatasi nepika Sofyan Wanandi teu bisa bébas bergerak ngajalankeun agénda-agéndana, ngan tekenan kuat Jokowi ka Rizal Ramli jeung Susi Pujiastuti sangkan ngéléhan manéh kana Proyék Réklamasi, nuduhkeun masih kuatna gurita kelompok Jimbaran di pemerintahan Jokowi atawa pemerintahan DKI Jakarta anu dina wanci kiwari masih kénéh dipingpin ku Gubernur Ahok.

Nya sangkan skénario kelompok China kafir ieu gagal, sakumna Umat Islam wajib berjuang pikeun ngéléhkeun Ahok dina Pilgub DKI Jakarta jeung ngarontokkeun Jokowi dina Pilprés 2019 nu bakal datang. Sabab lamun skénario maranéhna lumangsung kalayan lancar, nya teu mustahil nasib nagara urang bakal siga nagara-nagara di Afrika anu dikawasa sacara ékonomi politik ku urang-urang China kafir laknatulloh alaihim. *** (MAF/BD)